top5: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν την ιστορία!

Η δυνατότητα να κατανοούμε το παρελθόν είναι το κλειδί για το σχεδιασμό του παρόντος και του μέλλοντος. Γι’ αυτό οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις είναι τόσο σημαντικές. Τα μυστήρια της αρχαιότητας συχνά χρειάζονται δεκαετίες για την επίλυσή τους. Όταν όμως η αρχαιολογική σκαπάνη καταφέρνει να ρίξει φως, ανοίγονται μπροστά μας νέες δυνατότητες και αλλάζει η φύση της ιστορίας. Διάβασε παρακάτω τις 5 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων, που άλλαξαν την ιστορία.

5. Οι ακέφαλοι Βίκινγκς του Ντόρσετ

Το 2009 στο Ντόρσετ της Αγγλίας έγινε μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Η αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έφερε στο φως έναν μαζικό τάφο, που περιείχε λείψανα από 59 διαμελισμένους σκελετούς και 51 κρανία, στοιβαγμένα σε σωρούς, μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο ρωμαϊκό λατομείο. Oι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανήκαν σε Σκανδιναβούς Βίκινγκς. Υπάρχουν ενδείξεις από πληγές που προκλήθηκαν από εκτέλεση. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες ήταν αιχμάλωτοι και όχι ένοπλη ομάδα. Κάποιοι σκελετοί φέρουν κατάγματα και χτυπήματα. Αυτό αποδίδεται στην αντίσταση που έφεραν κάποιοι άνδρες πριν εκτελεστούν. Στο ντοκιμαντέρ του National Geographic, «Viking Apocalypse», ο ερευνητής Δρ. Britt Baillie, αποκάλυψε πως ίσως οι άνδρες να εκτελέστηκαν ως προδότες ή αποστάτες και σφαγιάστηκαν από συμπολεμιστές τους.

4. Cashel Man

Πρόκειται για το παλαιότερο σαρκώδες σώμα στην Ευρώπη, που έζησε γύρω στο 2000 π.Χ., και πέθανε με βίαιο θάνατο. Οι εξετάσεις CT αποκάλυψαν ότι η σπονδυλική του στήλη ήταν θρυμματισμένη σε δύο μέρη. Επίσης, ένα αιχμηρό πλήγμα είχε σπάσει το χέρι του και είχε χτυπηθεί πολλές φορές στην πλάτη με ένα τσεκούρι. Ο αρχαιολόγος Eamonn Kelly του Εθνικού Μουσείου της Ιρλανδίας πιστεύει ότι η ταφή του Cashel Man σε ένα αρχαίο περιφερειακό σύνορο και η φύση των τραυματισμών του αποδεικνύουν ότι η πρακτική της θυσίας νεαρών ανδρών είναι ένα τελετουργικό, που συνδέεται με την βασιλεία και την κυριαρχία.

3. Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας

To 2012 έγιναν συντονισμένες προσπάθειες για να ανακαλυφθεί ο σκελετός του Ριχάρδου Γ΄ και η εκκλησία των Γκρεϊφράιαρς του Λέστερ. Με βάση παλαιούς χάρτες και μια σειρά από σταθερά τοπογραφικά σημεία, η θέση της εκκλησίας εντοπίστηκε κάτω από ένα σύγχρονο γκαράζ αυτοκινήτων.
Στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε ένας σκελετός, που ανήκε στον Ριχάρδο Γ΄ για τρεις λόγους: βρισκόταν κάτω από τη χορωδία της εκκλησίας, ανήκε σε ενήλικο άντρα, και είχε μια ελαφριά κύρτωση στους ώμους. Ο σκελετός είχε ένα βέλος στη σπονδυλική στήλη και μεγάλες βλάβες στο κρανίο. Η βάση του κρανίου είχε μια μεγάλη τρύπα που δείχνει χτύπημα με τσεκούρι. Ο δρ Στιούαρτ Χάμιλτον δήλωσε ότι είναι αδύνατο να άφησε αυτό το χτύπημα τον εγκέφαλο ζωντανό. Συνεπώς αποτελούσε την αιτία θανάτου.

Οι αρχαιολόγοι, που εξέτασαν το κρανίο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “τραυματίστηκε θανάσιμα στο πεδίο της μάχης στο πίσω μέρος του κρανίου”. Η αναλυτική εξέταση έδειξε ότι είχε μια οδοντωτή τρύπα. Η λεπίδα μπήκε μέσα στο κρανίο σε βάθος 10,5 εκατοστών. Ο σκελετός του Ριχάρδου Γ΄ είχε συνολικά 10 χτυπήματα: 4 ελαφρείς τραυματισμούς στην κορυφή του κρανίου, ένα χτύπημα με μαχαίρι στα ζυγωματικά, 1 κόψιμο στην κάτω γνάθο, 2 θανατηφόρα χτυπήματα στη βάση του κρανίου, 1 κόψιμο στο πλευρικό οστό και μια πληγή στη λεκάνη, η οποία προήλθε μετά το θάνατό του. Είναι προφανές ότι έσυραν το πτώμα του δεμένο πίσω από άλογο με τα όπλα δεμένα γύρω από τα σκέλη του. Φαίνεται καθαρά ότι ο γλουτός του χτυπήθηκε με μεγάλη δύναμη. Το χτύπημα επεκτεινόταν από το μάτι μέχρι το μέτωπο του πυελικού οστού, ενώ δέχτηκε και άλλα χτυπήματα που δεν άφησαν ίχνη στον σκελετό.[

2. Τζέιμσταουν, Βιρτζίνια

Οι ανθρωπολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι οι έποικοι της Τζέιμσταουν, της πρώτης αγγλικής αποικίας στην Αμερική, που ιδρύθηκε στην Βιρτζίνια, είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν. Ο μεγάλος λιμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1609 – 1610 είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των εποίκων να χάσει τη ζωή του. Με βάση τους ερευνητές, ορισμένοι έφαγαν μέρος από τον εγκέφαλο και το πρόσωπο νεκρής έφηβης. Το κρανίο του κοριτσιού έφερε πολλά σημάδια χτυπημάτων, προφανώς για να το σπάσουν, αλλά και ίχνη από βαθιά κοψίματα στο πρόσωπο και τον λαιμό.

1. Στόουνχεντζ

Το πελώριο πέτρινο μνημείο κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Τελικά δεν ήταν ούτε προϊστορικό αστρονομικό παρατηρητήριο, ούτε ναός του ήλιου ή των αρχαίων Δρυιδών, ούτε θεραπευτήριο σωμάτων και ψυχών, ούτε εξωγήινο δημιούργημα. Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ήταν απλώς το πρώτο σύμβολο ενότητας των Βρετανικών λαών, οι οποίοι μετά από αμέτρητα χρόνια μαχών και συγκρούσεων, έκαναν ανακωχή θέτοντας τα πρώτα θεμέλια για ένα Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα