Top5: Οι χειρότεροι δρόμοι στην Ελλάδα

Οι δρόμοι στην Ελλάδα είναι οι ίσως οι χειρότεροι στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, καθώς ακόμη και σε εθνικά και διεθνή δίκτυα, υπάρχουν λακκούβες, στροφές χωρίς λόγο ύπαρξης και πολλά ακόμη προβλήματα που “κρύβουν” πίσω τους πολιτικές και μηχανικές ευθύνες. Το καλό νέο είναι ότι οι βελτιώσεις συνεχίζονται έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που έχει διευκολύνει τους οδηγούς τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τις αποστάσεις για σημαντικά ταξίδια μέσα στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγα τα επικίνδυνα σημεία για τους οδηγούς, τα οποία έχουν καταγραφεί πρόσφατα και σχετικές μελέτες, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η Κεντρική Μακεδονία, λόγω και της μεγάλης γεωγραφικής της έκτασης, είναι η περιφέρεια η οποία συγκεντρώνει 1.008 επικίνδυνα σημεία στο οδικό της δίκτυο, καθώς μόνο στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 400.

Ακολουθούν η Αττική με 673, η Πελοπόννησος με 619 και υψηλότερη συγκέντρωση στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας (146), και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 607, εκ των οποίων τα περισσότερα στον Έβρο (144). Από τη νησιωτική χώρα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εντοπίστηκαν 471 επικίνδυνα σημεία, στην Κρήτη 457 και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 366.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποιοι δρόμοι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν πάρει πια… μυθική υπόσταση για πολλούς οδηγούς, με εκατοντάδες ιστορίες τρόμου να “κρύβονται” πίσω τους. Ένας από αυτούς μάλιστα βρίσκεται σταθερά σε όλες τις λίστες με τους πλέον “εφιαλτικούς” δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο (δείτε εδώ).

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί έχουμε αντίστοιχες εμπειρίες με τους χειρότερους δρόμους στην Ελλάδα και στο viralbuzz.gr σας παρουσιάζουμε ένα top5 αυτών που έχουμε δοκιμάσει οι ίδιοι με τα αυτοκίνητά μας.

5. Νέα Μουδανιά – Ποτίδαια Χαλκιδικής

 

O κεντρικός άξονας της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική αναβαθμίστηκε το 2011 με στόχο να βάλει τέλος στην απίστευτη κίνηση που δημιουργείτε κάθε καλοκαίρι στο δρόμο προς τις φημισμένες παραλίες της περιοχής. Μόνο που ο δρόμος παρεδόθη χωρίς το διάσημο πια “ορφανό χιλιόμετρο”. Περίπου 900 μέτρα δρόμου δεν κατάφεραν να βρεθούν μέσα στο έργο εξαιτίας κάποιων ενστάσεων και δικαστικών αντιπαραθέσεων, με αποτέλεσμα ολόκληρο το έργο να είναι ουσιαστικά άχρηστο. Ο δρόμος έχει γίνει συνώνυμο της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Και παρότι δεν είναι από τους χειρότερους με βάση την ποιότητά του, είναι σίγουρα από τους πιο… μισητούς στην Ελλάδα. Τα νέα σχέδια πάντως εκτιμούν ότι μέχρι το 2021 θα έχει βρεθεί επιτέλους λύση.

4. Κατάρα Ηπείρου

Το όνομα του δρόμου λέει όλα όσα χρειάζεται για να καταλάβετε γιατί θεωρείται από τους χειρότερους δρόμους στην Ελλάδα. Πρόκειται για το δρόμο που συνδέει τα Τρίκαλα με το Μέτσοβο και τα Γιάννενα. Στροφές και κατολισθήσεις σε συνδυασμό με πάγο και χιόνια στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, αρκεί να μην είσαι οδηγός. Η δυσκολία του δρόμου γίνεται αντιληπτή κι από το γεγονός ότι μπορεί να τον διασχίσεις σε μία ή και σε 3 ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες που θα βρεις μπροστά σου κάθε φορά. Η αλήθεια είναι ότι τα βελτιωτικά έργα ήταν πολύ δύσκολα, καθώς περιελάμβαναν τούνελ και γέφυρες χιλιομέτρων, αλλά ήδη έχουν παραδοθεί πολλά από αυτά, προσφέροντας πια ένα ευοίωνο μέλλον. Επίσης, η… γνώση των αρχών φροντίζει στη σταθερή ρίψη αλατιού για τη διευκόλυνση την περίοδο των χιονιών, εξ ου και βρίσκεται στη θέση 4 της λίστας μας.

3. Δομοκός Φθοιώτιδας

Ο Δομοκός είναι ένας από τους δρόμους στην Ελλάδα που είναι διάσημος για την… ταλαιπωρία των οδηγών και δυστυχώς για τα χιλιάδες ατυχήματα που στοίχισαν και ζωές σε ανθρώπους. Πρόκειται για δρόμο που οδηγεί από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα και την… Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, όμως για δεκαετίες ολόκληρες τα έργα για την παράκαμψή του παρέμειναν στα χαρτιά. Εδώ και λίγα χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά το ένα κομμάτι του και σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν ολόκληρος ο Δομοκός για τους οδηγούς, οι οποίοι κι έχουν έρθει αντιμέτωποι όλα αυτά τα χρόνια με συνεχόμενες στροφές σε στενούς δρόμους, με συχνότατη χιονόπτωση, αλλά και νταλίκες που αυξάνουν την καθυστέρηση όσο και τους… παράτολμους οδηγούς που προσπαθούν να προσπεράσουν, βάζοντας σε κίνδυνο τους πάντες.

2. Χανιά – Σφακιά Κρήτης

Ο δρόμος από τα Χανιά προς τα Σφακιά στην Κρήτη, οδηγεί σε έναν από τους καλύτερα κρυμμένους “παραδείσους” του νησιού, το περίφημο Λουτρό. Για να φθάσει όμως κανείς εκεί, θα πρέπει να παίξει τη ζωή του… κορώνα γράμματα, κι όχι γιατί ο κίνδυνος “μπαλωθιάς” είναι αυξημένος, όπως αποδεικνύουν και οι πυροβολημένες (κυριολεκτικά) πινακίδες της διαδρομής. Οι στροφές είναι συνεχείς και συνδυάζονται συχνά με γκρεμούς στο τέλος τους, ενώ συχνά πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην απέναντι λωρίδα, αφού δεν χωρούν πάντα δύο αυτοκίνητα, ειδικά αν μιλάμε για φορτηγό ή λεωφορείο. Ειδικά το τελευταίο δε, αν το προτιμήσει κανείς για το ταξίδι του, πιθανότατα θα κάνει το σταυρό του να πιάσουν τα φρένα σε όλες τις στροφές 360 μοιρών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει μόνο… γκρεμός.

1. Πατιόπουλο – Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας

Ο χειρότερος όλων, είναι ο δρόμος που βρίσκεται στον νομό της Αιτωλοακαρνανίας και ενώνει το χωριό Πατιόπουλο με το χωριό Περδικάκι. Πρόκειται για έναν πολύ στενό δρόμο, ο οποίος είναι… διπλός, αλλά συνήθως δεν χωράει δύο αυτοκίνητα από την μία και την άλλη πλευρά, ενώ είναι γεμάτος λακκούβες, δεν έχει προστατευτικές μπάρες και βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, υπάρχει πάντα κι ο κίνδυνος των κατολισθήσεων.

 

 

Tell Us What You Think
6Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο1Τραγικό0Αντίο για πάντα