Αρχαία Αίγυπτος: 7 σπουδαίες ανακαλύψεις για την ανθρωπότητα

Η αρχαία Αίγυπτος είναι η μόνη που μπορεί να συναγωνιστεί ως ένα βαθμό την Αρχαία Ελλάδα. Η επιτυχία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού οφείλεται κυρίως στην ικανότητά του να προσαρμόζεται στις δύσκολες συνθήκες της Κοιλάδας του Νείλου. Οι Αιγύπτιοι αναγκάστηκαν να αναπτύξουν  αγροτοκτηνοτροφικές μεθόδους, και να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες του Νείλου, οι οποίες μαζί με τους μουσώνες διαμόρφωναν ένα απαιτητικό σκηνικό. Η Αρχαία Αίγυπτος είχε ελεγχόμενη άρδευση της εύφορης κοιλάδας και παρήγαγε αφθονία προϊόντων, γεγονός που επέφερε πυκνό πληθυσμό και εξελιγμένο πολιτισμό.

Η διοίκηση της κοιλάδας και της γύρω ερήμου ενθάρρυνε την πρώιμη ανάπτυξη ενός αυτόνομου και ιδιαίτερου συστήματος γραφής, την οργάνωση συλλογικών κατασκευών και αγροτικών προγραμμάτων, το εμπόριο με τις γύρω περιοχές και ένα στρατό προορισμένο να αντιμετωπίζει εγχώριους και εξωτερικούς εχθρούς. Ας δούμε στη συνέχεια τις μεγάλες ανακαλύψεις που η αρχαία Αίγυπτος προσέφερε στην ανθρωπότητα, σύμφωνα με το ancienthistorylists.

1. Μαθηματικά

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν ένα αριθμητικό σύστημα για τη μέτρηση και την επίλυση γραπτών μαθηματικών προβλημάτων. Τα αποδεικτικά στοιχεία για τα αιγυπτιακά μαθηματικά περιορίζονται σε μια σπάνια ποσότητα επιζώντων πηγών γραμμένων στον πάπυρο . Από αυτά τα κείμενα είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατανοούσαν έννοιες της γεωμετρίας, όπως τον προσδιορισμό της επιφάνειας και του όγκου των τρισδιάστατων σχημάτων χρήσιμων για την αρχιτεκτονική μηχανική, καθώς και έννοιες της άλγεβρας.

2. Ημερολόγιο

Η σημασία του αρχαίου αιγυπτιακού ημερολογίου είναι μεγάλη, διότι σε αυτό περιλαμβάνονταν, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι βασικές αρχές που επικράτησαν και στα νεότερα χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που αποδέσμευσαν το ημερολόγιό τους από τον συνοδικό σεληνιακό μήνα. Η οριστική εγκατάλειψη του σεληνιακού μήνα, υπολογίζεται κατά την αρχαϊκή ή πρωτοδυναστική περίοδο.

3. Κρασί

Υπάρχουν πληροφορίες, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα, πως η οινοποιία στην Αίγυπτο υπήρχε πριν από το 4000 π.Χ.. Αναφέρονται βασιλικοί αμπελώνες, ενώ παραστάσεις σε τοίχους απεικονίζουν σκηνές από την αμπελουργική τέχνη και την οινοποίηση, ή ακόμη και διάφορες ποικιλίες σταφυλιών.

4. Καλλυντικά

Στην Αίγυπτο τόνιζαν το περίγραμμα των ματιών τους με μαύρο κολ, που το έφτιαχναν από μόλυβδο μετάλλευμα και νερό. Έτσι, τα μάτια τους φαίνονταν μεγαλύτερα και προστατεύονταν από τον ήλιο. Τα μάγουλα και τα χείλη τα έβαφαν με κόκκινη χρώμα. Φορούσαν στα χείλη τους θεραπευτική αλοιφή με κόκκινο χρώμα και έβαφαν επίσης κόκκινα τα νύχια των χεριών και των ποδιών τους. Χρησιμοποιούσαν ειδικές κρέμες για να έχουν φωτεινό πρόσωπο αλλά και για να αποφύγουν τις ρυτίδες.

5. Ταρίχευση

Ταρίχευση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία το σώμα του νεκρού αδειάζεται από τα εσωτερικά του όργανα και υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να καθυστερήσει η σήψη του και να είναι προετοιμασμένο για την μεταθανάτιο ζωή. Προέρχεται από την αρχαία αιγυπτιακή παράδοση και υιοθετήθηκε από διάφορες αρχαίες φυλές.

6. Πυραμίδες

Οι περισσότερες πυραμίδες χτίστηκαν ως τάφοι για τους φαραώ και τις συζύγους τους. Οι πιο γνωστές είναι αυτές της Γκίζα, στα προάστια του Καΐρου. Κάποιες από τις Πυραμίδες της Γκίζας είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες κατασκευές που έχουν χτιστεί ποτέ. Η Πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη από τις αιγυπτιακές πυραμίδες και το μόνο από Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα.

7. Ιερογλυφικά 

Τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά ήταν το επίσημο σύστημα γραφής που χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο. Συνδύαζε λογογραφικά, συλλαβικά και αλφαβητικά στοιχεία, με συνολικά 1.000 διαφορετικούς χαρακτήρες.

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα