Βίγκαν VS κρεατοφαγίας! Εσύ με ποιους είσαι;

Οι Βίγκαν απέχουν από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι, συνήθως για λόγους ηθικής, καθώς θεωρούν ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολύ βία και βαρβαρότητα. Επιπλέον, η διατροφική αυτή συμπεριφορά συνδέεται με την ανησυχία των μελών του βίγκαν κινήματος για το περιβάλλον και κατά κάποιο τρόπο με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας τους. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται αυτοί που δε θα μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς κρέας, καθώς η καθημερινή τους διατροφή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση ζωικών παραγώγων. Εσύ αλήθεια ποιον τρόπο ζωής προτιμάς από τους δύο; Θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς μια καλοψημένη μπριζόλα;

1. Βίγκαν

Φιλοσοφία: Ασπάζονται τη φιλοσοφία της μη βίας και προσπαθούν να απέχουν στο βαθμό που μπορούν. Σαν επακόλουθο δε κάνουν χρήση προϊόντων για των οποίων τη παρασκευή έγιναν πειράματα σε ζώα, δε φορούν δερμάτινα, δεν παρακολουθούν θεάματα που έχουν σχέση με την εκμετάλλευση ζώων.

Μεγάλο κέρδος: Δεν καταναλώνουν τεχνητές ή χημικές ουσίες, όπως ορμόνες και αντιβιοτικά, που συχνά συναντώνται στο κρέας των ζώων. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κάποιο ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως, η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη στο αίμα και τις επιπλοκές σε ανθρώπους με διαβήτη.

Μεγάλο εμπόδιο: Ο βεγκανισμός θεωρείται συχνά μία δύσκολη διαιτητική επιλογή. Πρέπει συνεχώς να ασχολείσαι με τη διατροφή και φαίνεται πάντα το φαγητό να αποτελεί πρόβλημα εκτός σπιτιού.

Ζηλεύουμε: Το γεγονός ότι δείχνουν νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, γιατί δεν καταναλώνουν τοξίνες και τις λοιπές ουσίες που σταδιακά σκοτώνουν τους παμφάγους.

Βαριόμαστε: Τις διαλέξεις. Κάποιοι βίγκαν λειτουργούν σαν “μάρτυρες του Ιαχωβά” και προσπαθούν να προσηλυτίσουν τους άλλους με κάθε τρόπο. Απαιτούν να σέβονται οι γύρω τους τις δικές τους επιλογές, χωρίς να σέβονται ότι κάποιος μπορεί να μη γουστάρει η οδοντόβουρτσά του να είναι από μπαμπού.

Βαθμολογία: 8/10 Γιατί ο τρόπος ζωής τους απαιτεί τεράστια πειθαρχεία.

2. Παμφάγοι – Κρεατοφάγοι

Φιλοσοφία: Ο άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει τα πάντα με μέτρο. Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά περισσότερη ενέργεια θα σου δώσει ένα κοτόπουλο ή ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά από τα περίεργες φίτρες και τους καρπούς, που θυμίζουν τη διατροφή ναυαγού σε τροπικό νησί.

Μεγάλο κέρδος: Η απόλαυση που προσφέρει η υψηλή γαστρονομία, γιατί πέρα από την πλάκα, η σόγια δε θα γίνει ποτέ ζωικός κιμάς.

Μεγάλο εμπόδιο: Η κακή ποιότητα των προϊόντων που επικρατεί στην αγορά, που δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς. Κρέας, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, όλα πλέον είναι αμφιβόλου προελεύσεως και αποδεδειγμένα επικίνδυνα για την υγεία. Κάπως έτσι σκέφτεσαι να γίνεις βίγκαν.

Ζηλεύουμε: Αυτούς που κρατούν το μέτρο. Καταναλώνουν τα πάντα, χωρίς υπερβολές αποφεύγοντας τις τροφές με υψηλά λιπαρά.

Βαριόμαστε: Αυτούς που, αν δε φάνε κρέας θεωρούν ότι έμειναν νηστικοί

Βαθμολογία: 7/10 Γιατί είναι πιο εύκολη επιλογή με αυξημένο τον κίνδυνο εμφράγματος

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει1Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα