Η αληθινή ιστορία πίσω από 3 διάσημα παραμύθια

Τα παραμύθια αποτελούν διηγήσεις που έχουν προσφέρει εξαιρετικά μαθήματα ζωής σε όλους μας. Από τη στιγμή που αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, μαθαίνουμε την έννοια του καλού και του κακού, τη λειτουργία των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και τη δύναμη της θέλησης παρέα με ήρωες που μας φαίνονται πότε οικείοι και πότε εξωπραγματικοί. Τα κλασικά παραμύθια που μάθαμε μέσα από διάσημες ταινίες έχουν ένα διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο, γι’ αυτό και στην πλειοψηφία τους είναι γεμάτα πριγκίπισσες, μάγους και ιπποκόμους. Αναφέρονται σε ένα μακρινό παρελθόν που η ευγενής καταγωγή ήταν συνώνυμο της αρετής, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα έπη του Ομήρου. Μπορεί οι σημερινές αντιλήψεις να έχουν αλλάξει.

Πόσο καλά γνωρίζεις τα παραμύθια; Κάνε εδώ το σχετικό κουίζ

Όμως οι ανθρώπινες σχέσεις λειτουργούν ακόμα με παρόμοιο τρόπο. Όλοι οι άνθρωποι, σε κάθε εποχή έχουμε παρόμοιες ανάγκες. Γι’ αυτό και τα παλιά παραμύθια εξακολουθούν να επιδρούν στην ψυχολογία των σύγχρονων ανθρώπων, που ασπάστηκαν τους μηχανισμούς του δυτικού πολιτισμού και ενσωμάτωσαν την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους. Κάθε δυναμική γυναίκα στο γραφείο, ονειρεύτηκε κάποτε ότι ήταν η Σταχτοπούτα και κάθε άντρας κρύβει μέσα του έναν Πήτερ Παν που αρνήθηκε να μεγαλώσει. Αυτό που δε γνωρίζει η πλειοψηφία όμως, είναι το γεγονός ότι κάποια από τα αγαπημένα μας παραμύθια έχουν βασιστεί σε αληθινές ιστορίες. Μπορεί να μην ήταν πάντα ευχάριστες και να μην οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια σε Happy End. Σήμερα, λοιπόν, θα μάθουμε ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από τη Σταχτοπούτα, τη Ραπουνζέλ και τη Χιονάτη.

1. Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Το παραμύθι βασίζεται στην τραγική ζωή της Margarete von Waldeck, μιας κοπέλας αριστοκρατικής καταγωγής που έζησε στη βορειοδυτική Γερμανία. Η μητέρα της πέθανε όταν αυτή ήταν 4 ετών. Η οικογένειά της κατείχε ορυχεία χαλκού, τα οποία μετά το θάνατο του πατέρα της τα διαχειριζόταν ο αδερφός της. Στα ορυχεία η πλειονότητα των ανθρακωρύχων ήταν παιδιά, τα οποία εξαιτίας της κακουχίας είχαν παραμορφωθεί τόσο, ώστε να μοιάζουν με νάνους. Ο πατέρας της παντρεύτηκε ξανά. Όταν η Margarete ήταν 16 ετών, ο πατέρας της την έστειλε στις Βρυξέλλες. Εκεί γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε το διάδοχο του ισπανικού θρόνου Φιλίππου Β΄. Επειδή όμως ο γάμος του Ισπανού πρίγκιπα με μια απλή κόμισσα δεν θα μπορούσε να αποφέρει κανένα πολιτικό πλεονέκτημα για τους βασιλείς της Ισπανίας, αποφασίστηκε ο θάνατός της. Η Margarete δηλητηριάστηκε, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος γάμος της με το μελλοντικό βασιλιά. Παρότι θεωρείται απίθανο να δηλητηριάστηκε με τη βοήθεια ενός μήλου, η πρακτική αυτή ήταν γνωστή στο Wildungen. Ένας άντρας δηλητηρίαζε τα μήλα για να μην του τα κλέβουν τα παιδιά.

2. Ραπουνζέλ

Η Ραπουνζέλ ήταν η κόρη ενός εύπορου εμπόρου της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας της τη λάτρευε τόσο ώστε να της απαγορεύει να συνάπτει οποιαδήποτε σχέση με το αντίθετο φύλο. Κάθε φορά που ο έμπορος έφευγε για κάποιο ταξίδι, κλείδωνε την κόρη του σε έναν ψηλό πύργο. Το θέμα με τα μακριά χρυσά μαλλιά της Ραπουνζέλ στο παραμύθι, φαίνεται πως ήταν μια προσθήκη των αδερφών Γκριμ. Στην αληθινή ιστορία δεν υπάρχει καμία αναφορά. Όσο η νεαρή όμορφη κοπέλα παρέμεινε κλειδωμένη μέσα στον πύργο έψαχνε ένα στήριγμα, που θα τη βοηθούσε να αντέξει την αιχμαλωσία της. Έτσι, στράφηκε στη θρησκεία και συγκεκριμένα στο Χριστιανισμό. Οι προσευχές της μάλιστα ήταν τόσο δυνατές που τις άκουγαν οι κάτοικοι της πόλης. Ο πατέρας της έμαθε τα καμώματά της και έξαλλος την πήγε μπροστά στον ανθύπατο της επαρχίας που τον διέταξε να τη σκοτώσει, αλλιώς θα έπρεπε να του δημεύσουν την περιουσία. Ο άνδρας την αποκεφάλισε και λίγο μετά το θάνατό της χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε.

3. Σταχτοπούτα

Η Ροδόπη ήταν μια πανέμορφη Αιγύπτια σκλάβα και η ιστορία της αποτελεί τον πρωταρχικό πυρήνα του διάσημου παραμυθιού. Κάποιοι πίστευαν ότι η Ροδόπη ήταν Ελληνίδα από τη Θράκη και ότι αρχικώς ονομαζόταν Δωρίχα. Το αφεντικό της την εκτιμούσε πολύ και αυτό προκαλούσε τη ζήλια των άλλων δούλων, που την ανάγκαζαν να κάνει τις πιο βαριές δουλειές. Μια μέρα, ενώ έπλενε ρούχα στο ποτάμι, ένας αετός άρπαξε το ένα σανδάλι από το ζευγάρι που της είχε χαρίσει το αφεντικό της, το οποίο κατέληξε στα πόδια του βασιλιά Ψαμμήτιχου, που βασίλευε στη Μέμφιδα. Ενθουσιασμένος από το κομψό υπόδημα και πιστεύοντας ότι αυτό ήταν σημάδι από το θεό Ώρο, ζήτησε από ανθρώπους του να βρουν την κάτοχό του. Όταν βρήκαν τη Ροδόπη, την παρουσίασαν στο βασιλιά και αυτός έκθαμβος από την ομορφιά της την παντρεύτηκε.

ΠΗΓΗ: huffpost

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα