Κολοκοτρώνης VS Καραϊσκάκης: Οι μεγάλες μορφές του 1821

Εθνική επέτειος σήμερα. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα αξιοσημείωτα γεγονότα του ιστορικού μας παρελθόντος, γι’ αυτό το σημερινό Vs έχει “εθνική” χροιά. Εικόνες ηρώων, ένδοξες μάχες, εμφύλιοι, συνθήκες, αντίπαλα στρατόπεδα. Όλα παρέλασαν από την ελληνική επανάσταση, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Σίγουρα δεν είναι μικρό πράγμα ένας υποταγμένος λαός να τα “βάζει” με το μεγαθήριο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να αναδεικνύεται νικητής, κατόπιν πολυάριθμων θυσιών και διπλωματικών ελιγμών. Ποιες όμως είναι οι πρώτες μορφές αγωνιστών που μας έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που αναφερόμαστε στην επανάσταση του 1821; Όλοι θα απαντούσαμε με ένα στόμα και μια φωνή: ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης! Λογικό, αφού ήταν 2 από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό τους και εκρηκτικό ταπεραμέντο. Ψήφισε στο poll τον ήρωα που ξεχωρίζει, για να ξεκινήσουμε!

1. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κορυφαίες στιγμές: Οι μάχες Βαλτετσίου, Γηροκομείου, Γράνας, η άλωση της Τριπολιτσάς, τα Δερβενάκια, η πολιορκία της Πάτρας.

Έγινε θρύλος: Πριν την επανάσταση. Το 1802 είχε γίνει τόσο επικίνδυνος στους κατακτητές, ώστε εκδόθηκε σουλτανικό φιρμάνι που τον καταδίκαζε σε θάνατο και ανέθετε την εκτέλεση στους προεστούς, οι οποίοι αν δεν κατόρθωναν να τον σκοτώσουν θα εκτελούνταν οι ίδιοι.

Κορυφαίος στρατηγός: Διοικούσε τα στρατεύματα με ιδιοφυή τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τακτικές του κλεφτοπολέμου, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται το στράτευμα στην αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου.

Μετά την επανάσταση: Υπήρξε οπαδός του Καποδίστρια και πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την ενθρόνιση του Όθωνα. Οι διαφωνίες του με την αντιβασιλεία όμως τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, στις φυλακές της Ακροναυπλίας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά έλαβε χάρη.

Βαθμολογία: 10/10 Γιατί οι κινήσεις του άλλαξαν τον ρου της επανάστασης.

2. Γεώργιος Καραϊσκάκης

Κορυφαίες στιγμές: Πολιορκία της Άρτας, Μάχη Αγίου Βλασίου, Πολιορκία Ακρόπολης, μάχη της Αράχοβας.

Έγινε θρύλος: Ο Καραϊσκάκης από νεαρή ηλικία φιλοδοξούσε να γίνει κάποια μέρα καπετάνιος των Αγράφων και το κατόρθωσε πράγματι το 1821 βοηθούμενος και από το Γιαννάκη Ράγκο.

Κορυφαίος στρατηγός: Επενέβαινε προσωπικά μέχρι αυτοθυσίας σε όλες τις συμπλοκές, ακόμη και τις μικρότερες.

Μετά την επανάσταση: Δεν έζησε τόσο. Στις 23 Απριλίου 1827 ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε σε θανατηφόρο τραύμα μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, ανήμερα της γιορτής του. Η σορός του μεταφέρθηκε στη Σαλαμίνα, όπου ετάφη και θρηνήθηκε από το πανελλήνιο.

Βαθμολογία: 9/10 Εξαιρετικά ικανός, με ατίθασο χαρακτήρα.

Η γνώμη σας μετράει
4Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα