Ραμαζάνι ή Νηστεία Σαρακοστής; Το δίλημμα των θρησκειών!

Το Ραμαζάνι και η χριστιανική νηστεία της Σαρακοστής παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Και στις δύο περιπτώσεις το ζητούμενο είναι να έρθει ο πιστός πιο κοντά στο θείο, επιλέγοντας την αποχή από οποιοδήποτε είδος ηδονής. Ξεκινώντας από το φαγητό, και οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί, οφείλουν να επιδείξουν εγκράτεια. Ίσως οι θρησκείες αυτές, αν και στη συνείδηση του κόσμου είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, να μοιάζουν πολύ περισσότερο από ό,τι διαφέρουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ο Μωάμεθ δημιούργησε το Ισλάμ, είχε μελετήσει πρώτα τις επικρατέστερες θρησκείες του καιρού του: Το Χριστιανισμό και τον Ινδουισμό. Ας δούμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Σαρακοστής αντιπαραβάλλοντάς τα με το Ραμαζάνι.

1. Νηστεία Σαρακοστής

Διάρκεια: 40 μέρες. Η χριστιανική εκδοχή της νηστείας λαμβάνει χώρα σε χρονικό διάστημα 40 ημερών. Βέβαια, αυτό είναι σχετικό, καθώς ο Χριστιανισμός είναι μια αρκετά διαλλακτική θρησκεία, με αποτέλεσμα  πλειοψηφία να νηστεύει μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τι περιλαμβάνει: Αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, γενικά από τις τροφές που έχουν αίμα (π. χ ψάρια), το αλκοόλ, το τσιγάρο, τη σεξουαλική επαφή και γενικά τις ηδονές. Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι κανόνες είναι πιο αυστηροί αφού στο “παιχνίδι” μπαίνει και η αποχή από το λάδι.

Στόχος: Να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού. Το σύνολο του Ορθοδόξου βίου επικεντρώνεται γύρω από την Ανάσταση. Η Σαρακοστή προτίθεται να είναι το «εργαστήρι», όπου ο χαρακτήρας του πιστού ανυψώνεται και εδραιώνεται πνευματικά.  Η ζωή επιστρέφει και αφιερώνεται ξανά στη διδασκαλία και τα ιδεώδη του Ευαγγελίου. Η νηστεία και η προσευχή κορυφώνονται με τη βαθιά πεποίθηση της ζωής, όπου η απάθεια και η αδιαφορία μετατρέπονται σε έντονες δραστηριότητες πίστης και καλών έργων.

Αποτίμηση: Είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Πρόκειται για την αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη.

Βαθμολογία: 8/10 Η χριστιανική νηστεία αφήνει περιθώρια ελεύθερης βούλησης και ο καθένας μπορεί να την προσαρμόσει στις ανάγκες του, χωρίς να επιβαρυνθεί με το φόβο της αμαρτίας. Είναι αρκετά εμφανής η επίδραση του φιλελεύθερου αρχαιοελληνικού πνεύματος στους βασικούς άξονες της θρησκείας, που δε θα μπορούσε ποτέ να υιοθετήσει το πρότυπο του θεού “δυνάστη”.

2. Ραμαζάνι

Διάρκεια: 1 μήνας. Το Ραμαζάνι τηρείται πιστά από την πλειοψηφία των μουσουλμάνων, καθώς δίνεται μεγάλη έμφαση στο τελετουργικό. Η θρησκεία αποτελεί βασικό κομμάτι των λαών, που ασπάζονται το Ισλάμ, και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εκτίμηση που χαίρουν στην κοινωνία τους. Το αποτέλεσμα είναι η προσαρμογή στις επιταγές της νηστείας.

Τι περιλαμβάνει: Αφαγία! Το Ραμαζάνι βασίζεται στην αποχή από το φαγητό και το νερό από την ανατολή ως τη δύση του Ηλίου. Στη συνέχεια ο πιστός μπορεί να καταναλώσει χωρίς περιορισμούς ό,τι επιθυμεί. Απαγορεύονται επίσης το κάπνισμα, το ποτό, τα αρώματα και σεξουαλικές επαφές.

Στόχος: Η νηστεία έχει σκοπό να βοηθήσει τους Μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δε βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό.

Αποτίμηση: Το Ραμαζάνι είναι ένας μήνας πολύ σημαντικός για όλους τους μουσουλμάνους. Αποτελεί την περίοδο της χαράς τους, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να συγκεντρωθούν φίλοι και οικογένειες, ώστε να το γιορτάσουν όλοι μαζί. Το περιμένουν με ανυπομονησία, διότι είναι ένας μήνας διαφορετικός και γεμάτος από μαθήματα ζωής. Η νηστεία τους βάζει συνεχώς να σκέφτονται τη ζωή των φτωχών χωρίς φαγητό. Είναι ο μήνας της αγάπης και της ένωσης όλων των μουσουλμάνων.

Βαθμολογία: 8/10 Γιατί, παρά το αυστηρό πλαίσιο, ο άρρωστος και ο ταξιδιώτης εξαιρούνται. Αλλά πρέπει μετά τη θεραπεία τους ή το ταξίδι να νηστέψουν τις μέρες που χάσανε. Η εξαίρεση περιλαμβάνει και τις γυναίκες οι οποίες έχουν την μηνιαία τους περίοδο και αυτές που κυοφορούν.

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα