6 τηλεοπτικοί χαρακτήρες στην καρέκλα του ψυχολόγου

Ένας από τους λόγους που βλέπουμε μανιωδώς σειρές είναι η δυνατότητα που μας δίνουν να γνωρίσουμε και να δεθούμε με τους χαρακτήρες. Όμως πολλές φορές οι διαφορετικές πτυχές των ηρώων δεν γίνονται εύκολα κατανοητές, καθώς τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους χρειάζονται μια πιο προσεκτική διερεύνηση προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα για τον τρόπο που επιλέγουν να ενεργούν. Τι θα λέγατε να βάζαμε στην καρέκλα του ψυχολόγου 6 αγαπημένους χαρακτήρες από δημοφιλείς σειρές και να δούμε τι κρύβεται πίσω από την αψεγάδιαστη συνήθως ομορφιά τους, τις ερωτικές τους περιπέτειες και τις πλούσιες γκαρνταρόμπες;

1. Ντενέρις Ταργκέριαν, Game of Thrones

Είναι η μητέρα των δράκων και η νόμιμη διάδοχος του θρόνου. Μας κράτησε συντροφιά για αρκετές σεζόν, αποτελώντας έναν από τους πιο δημοφιλείς γυναικείους χαρακτήρες της τελευταίας δεκαετίας. Φιλόδοξη και δυναμική με μια πρώτη ματιά. Τι συμπεράσματα θα έβγαζε όμως ένας ειδικός για τη συμπεριφορά της. Η Ντενέρις μεγάλωσε σε μια προβληματική οικογένεια και βίωσε την κακοποίηση από πολύ νεαρή ηλικία. Αρκεί να θυμηθούμε τη συμπεριφορά του αδερφού της, ο οποίος πρακτικά τη χρησιμοποιούσε για να εκπληρώσει τις δικές του φιλοδοξίες. Τα τραύματα που δημιουργήθηκαν κατά την παιδική της ηλικία την οδήγησαν στην υιοθέτηση ρόλων. Από τη μια πλευρά η θυματοποιημένη συμπεριφορά από την άλλη το προσωπείο του σωτήρα. Έσωσε αρκετούς ανθρώπους, επειδή ποτέ κανείς δεν έσωσε την ίδια, όταν το είχε ανάγκη. Παράλληλα, ήθελε να αποκτήσει δύναμη, καθώς για ένα μεγάλο μέρος της ζωής της δε μπορούσε να ελέγξει τη μοίρα της. Το τραυματικό παρελθόν της ηρωίδας δείχνει ότι συχνά οι άνθρωποι με ανάλογα βιώματα γίνονται πιο δυνατοί, ταυτόχρονα όμως μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή τους και των άλλων.

2. Κάρυ Μπράτσω, Sex and the City

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του Sex and the city είναι απλώς ανώριμη. Έχει περάσει τα 30 και ψάχνει μανιωδώς τον παραμυθένιο έρωτα, χωρίς να μπορεί να βάλει σε τάξη ούτε καν τα οικονομικά της. Όλη της η ενέργεια διοχετεύεται στα παπούτσια και στις ερωτικές σχέσεις, όμως κάθε φορά που κάποιος μπορεί να της προσφέρει πραγματική σταθερότητα (βλέπε Έινταν), το βάζει στα πόδια γιατί πιστεύει ότι στη σχέση αυτή δεν υπάρχει αυτό που αναζητά. Χωρίς να το συνειδητοποιεί αποφεύγει τη δέσμευση και το γάμο και ερωτεύεται παράφορα άντρες που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι (ο Mr Big αφού την έκανε να τρέχει 10 χρόνια, δε μπόρεσε να πάει ούτε στο γάμο τους, γιατί… αγχώθηκε  γλυκούλης!). Η κατάσταση αυτή την έκανε πραγματικά δυστυχισμένη. Αν συνειδητοποιούσε την κατάστασή της, πιθανότατα θα σταματούσε να κυνηγάει σκιές.

3. Σέρσει Λάνιστερ, Game of Thrones

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ψυχολόγος για να καταλάβει ότι η τρομαχτική Σέρσει έχει ναρκισσιστική διαταραχή. Αποφασισμένη να αποκτήσει ό,τι επιθυμεί, χειραγωγεί τους πάντες χωρίς τύψεις και είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να αισθάνεται πάντα υπεροχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων δε μπορεί να αγαπήσει πραγματικά κανέναν. Παρά το γεγονός ότι η Σέρσει θα έκανε τα πάντα για τα παιδιά της, αυτό δε σημαίνει ότι αγαπά ανιδιοτελώς, αλλά απλώς ότι τα θεωρεί προέκτασή του εαυτού της και δε τα σέβεται ως ανεξάρτητες προσωπικότητες.

4. Μόνικα Γκέλερ, Friends

χαρακτήρες

Ίσως να φαίνεται παράξενο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ναρκισσιστή. Μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ τη χαριτωμένη Μόνικα με αυτόν τον τρόπο, όμως, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν σημάδια που την κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία με χαρακτήρες. Στην παιδική της ηλικία ζούσε στη σκιά του αδερφού της, γεγονός που της δημιούργησε έντονο ψυχικό τραύμα. Για να το ξεπεράσει στην ενήλικη ζωή της έγινε τελειομανής και λατρεύει την πειθαρχεία και τον έλεγχο. Έχει μια μόνιμη επιθυμία να κερδίζει και να είναι η πρώτη που ξεκινά κάτι. Αυτό μάλιστα αποτελεί μια υγιή διαχείριση του ναρκισσισμού που προσδίδει στο άτομο αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια.

5. Σαμάνθα Τζόουνς, Sex and the city

χαρακτήρες

Αποτελεί μια δυναμική ανεξάρτητη γυναίκα, που γνωρίζει τι θέλει και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη γνώμη των άλλων. Αντιτίθεται στο κοινωνικό κατεστημένο και επέλεξε να μην αποκτήσει οικογένεια και παιδιά. Δεν εξαρτάται ποτέ από τους συντρόφους της και αγαπά τον εαυτό της περισσότερο από τον καθένα. Οι ψυχολόγοι όμως αμφισβητούν την ικανότητά της να βρεθεί σε μια στενή σχέση. Πάντα κρατάει αποστάσεις ασφαλείας και δεν επενδύει συναισθηματικά, γιατί προτιμά να είναι το πρόσωπο που δε χρειάζεται κανέναν.

6. Σούζαν Ντελφίνο, Desperate Housewives

χαρακτήρες

Άλλο ένα θύμα προστίθεται στη λίστα των ψυχολόγων. Οι άνθρωποι με ανάλογη συμπεριφορά αποφεύγουν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν η Σούζαν περιμένει συνεχώς να τη σώσει η έφηβη κόρη της ή ο Μάικ. Προτιμά να υποφέρει από το να κάνει μια προσπάθεια να βελτιώσει τη ζωή της. Αυτό είναι συνέπεια μιας ασταθούς σχέσης με τη μητέρα της, που δεν της επέτρεψε να πιστέψει στον εαυτό της. Είναι ένα παράδειγμα θύματος, που προσπαθεί να δραπετεύσει, κάνοντας προσπάθειες να βρει έναν αξιόπιστο άντρα ή μια πιο σταθερή δουλειά.

ΠΗΓΗ: brightside.me

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα