Top10: Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις των Ελλήνων

Στην αρχαιότητα έγιναν σπουδαίες ανακαλύψεις που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Είμαστε περήφανοι που η μικρή μας χώρα ξεχωρίζει ανά τους αιώνες, καθώς έδωσε στην ανθρωπότητα σημαντικά δώρα. Το θέατρο, η δημοκρατία και η γένεση της φιλοσοφίας είναι πλέον συνώνυμα με την Ελλάδα, αφού οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια του πνεύματος και των τεχνών όσο λίγοι λαοί ανά την υφήλιο.

Η λίστα που ακολουθεί θα μπορούσε να περιέχει εκατοντάδες ανακαλύψεις. Ας δούμε όμως σήμερα τις 10 σημαντικότερες που άσκησαν τεράστια επίδραση στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι! Πόσο καλά τους γνωρίζεις; Κάνε το κουίζ

10. Νερόμυλος

Ο νερόμυλος είναι η πρώτη μηχανή παραγωγής έργου που κατασκεύασε ο άνθρωπος με τη χρήση φυσικής, ήπιας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Με τη δύναμη που δημιουργεί η πτώση του νερού από ψηλά ή η ροή του και με τη βοήθεια του τροχού, εφεύρεση που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, κινήθηκαν απλές και στη συνέχεια πολύπλοκες μηχανές, που κάλυψαν τις περισσότερες ανάγκες των προβιομηχανικών κοινωνιών, αντικαθιστώντας στις πρώιμες μηχανές την ανθρώπινη ή ζωική δύναμη, κινητήριες δυνάμεις πριν το νερό και τον αέρα. Με τον νερόμυλο και την βοήθεια της μυλόπετρας επίσης άλεθαν το αλεύρι. Μέχρι πρόσφατα η καταγωγή του αποδιδόταν στους Άραβες. Ο Βρετανός ιστορικός όμως M.J.T. Lewis απέδειξε ότι πρόκειται για ελληνική εφεύρεση.

9. Οδομετρητής

Μεταξύ πολλών εφευρέσεων, στον Αρχιμήδη αποδίδεται και μία από τις ανακαλύψεις που χρησιμοποιούντο στον πόλεμο, αυτή του οδομετρητή κατά τη διάρκεια του πρώτου Καρχηδονιακού πολέμου. Ο οδομετρητής περιγράφεται ως ένα κάρο με μηχανισμό γραναζιού που έριχνε μια μπάλα σε ένα κιβώτιο κάθε φορά που συμπλήρωνε ένα μίλι.

8. Ξυπνητήρι

Κατά τα γραφόμενα του Αριστοκλή, ο Πλάτων εφηύρε το νυκτερινόν ωρολόγιον και το κατασκεύασε με τη μορφή μιας μεγάλης κλεψύδρας».Το πρώτο αυτό αρχαίο ελληνικό υδραυλικό ωρολόγιο λειτουργούσε σαν ξυπνητήρι. Από μια μεγάλη κλεψύδρα διάρκειας μεγαλύτερης των 6 ωρών έρεε, μέσω λεπτού ακροφύσιου, νερό πολύ χαμηλής ροής μέσα σε μικρότερο δοχείο που περιέχει αξονικό σιφώνιο. Η στάθμη του νερού στο δοχείο ανέβαινε αργά μέχρι να φθάσει το ανώτατο ύψος του σιφωνίου, μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα π.χ. 6 ωρών. Όταν γέμιζε το σιφώνιο, το δοχείο άδειαζε απότομα το νερό του μέσω του σωλήνα στο υποκείμενο στεγανό δοχείο. Τότε ο εγκλωβισμένος στο δοχείο αυτό αέρας συμπιεζόταν και διέφευγε από τη σύριγγα, μια σωληνοειδή σφυρίχτρα που παράγει οξύ ήχο. Σε 6 ώρες λοιπόν, ή σε οποιοδήποτε άλλο εκ των προτέρων προκαθορισμένο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της ενεργοποίησης του μηχανισμού, το νυκτερινό ωρολόγιο σφύριζε.

7. Χαρτογραφία

Στους ναυτικούς χάρτες οι ακτογραμμές ήταν τα πρώτα στοιχεία που αποτυπώθηκαν, ενώ οι παραθαλάσσιες πόλεις και τοποθεσίες υπήρξαν τα πρώτα σημεία αναφοράς. Και φυσικά στη δημιουργία τέτοιων χαρτών πρωτοστάτησαν λαοί ναυτικοί, όπως ήταν οι Φοίνικες και οι αρχαίοι Έλληνες. Από τους τελευταίους οι Ίωνες ήταν αυτοί που πρώτοι έδωσαν στη χαρτογραφία επιστημονικό χαρακτήρα, καθώς ήξεραν και για τη σφαιρικότητα της γης.

6. Ολυμπιακοί αγώνες

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.

Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς.

5. Γεωμετρία

Τη γεωμετρία ανέπτυξαν εμπειρικά οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή και οι Έλληνες κυρίως με το Θαλή το Μιλήσιο. Ο γνωστός φιλόσοφος είναι και ο πρώτος που εισάγει την έννοια της “απόδειξης” ως μέσον επαλήθευσης μιας γεωμετρικής πρότασης. Ο Πυθαγόρας έθεσε την γεωμετρία σε πλήρως θεωρητικό και φιλοσοφικό επίπεδο, ενώ ολοκλήρωσε και την έννοια και την πρακτική της αποδεικτικής διαδικασίας.

4. Οι βάσεις της ιατρικής

ανακαλύψεις

Οι αρχαιότερες ιατρικές παραδόσεις δημιουργήθηκαν στη Βαβυλωνία, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και στην Ινδία. Όμως οι αρχαίοι Έλληνες εισήγαγαν τις έννοιες της ιατρικής διαγνώσεως και της ιατρικής ηθικής, ενώ συστηματοποίησαν την ιατρική τέχνη σε επιστήμη. Μία επιβλητική μορφή στην ιστορία της ιατρικής είναι ο Ιπποκράτης ο Κώος, θεωρούμενος ως ο «πατέρας της ιατρικής». Αυτός και οι μαθητές του φέρονται να συνέγραψαν περί τα 70 ιατρικά έργα, το «Corpus Hippocraticum». Είναι ίσως γνωστότερος παγκοσμίως για τον «Όρκο του Ιπποκράτη», τον οποίο δίνουν μέχρι σήμερα οι γιατροί.

3. Φιλοσοφία

Η λέξη φιλοσοφία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (αγαπώ) και τη λέξη σοφία, δηλαδή αγάπη για τη σοφία. Τον όρο εισήγαγε ο μεγάλος προσωκρατικός φιλόσοφος και μαθηματικός, Πυθαγόρας. Η φιλοσοφία άνοιξε νέους δρόμους και αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, βοηθώντας στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης.

2. Δημοκρατία

ανακαλύψεις

Η δημοκρατία έλκει την καταγωγή της από την αθηναϊκή δημοκρατία της κλασικής. Η εκκλησία του δήμου λάμβανε τις πολιτικές αποφάσεις και για την εκτέλεσή τους όριζε κάποιους αξιωματούχους άμεσα ανακλητούς και ελέγξιμους, με περιορισμένη διάρκεια θητείας, προκειμένου να μην «επαγγελματοποιηθούν» ως πολιτικοί ηγέτες. Για τον ίδιο λόγο η μεγάλη πλειονότητα των αξιωματούχων επιλεγόταν με κλήρωση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από το σύνολο των συμμετεχόντων στην εκκλησία του δήμου. Ωστόσο μόνο άντρες είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν στη συνέλευση. Πατέρας της θεωρείται ο Κλεισθένης.

1. Σύγχρονη επιστήμη

ανακαλύψεις

Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας που γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Σε ηλικία 17 ετών εισέρχεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα, όπου παραμένει έως τα 37 του έτη. Εκεί συνδέεται τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και άλλους στοχαστές. Τα έργα του αναφέρονται σε πολλές επιστήμες, όπως φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική κ.α, και συνιστούν το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα στη Δυτική Φιλοσοφία.

ΠΗΓΗ: ancienthistorylists

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει1Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα