top10: Ο δεκάλογος της ευτυχίας! Ακολούθησε τα “βήματα”

Η συνεχής επιδίωξη της ευτυχίας είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές δυστυχίας για τον άνθρωπο, σύμφωνα με ένα γνωστό ρητό. Αν σου ζητούσε κάποιος να ορίσεις την έννοια της ευτυχίας, αλήθεια θα μπορούσες να το κάνεις; Είσαι σίγουρος ότι η αρμονία στη ζωή σχετίζεται με την επαγγελματική καταξίωση, τον πλούτο και τον ιδανικό σύντροφο, όπως έχει επικρατήσει να πιστεύει η πλειοψηφία; Ή μήπως τελικά είναι μια πιο σύνθετη κατάσταση, που βασίζεται στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και τον τρόπο που επιλέγουμε να βλέπουμε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας; Ο διάσημος ψυχίατρος  Mikhail Efimovich Litvak σε ένα από τα βιβλία του περιγράφει τα πιο συνηθισμένα ψυχολογικά “βάρη”, που κουβαλούν οι σύγχρονοι άνθρωποι. Με αφορμή τα συμπεράσματα των ειδικών, το Viralbuzz.gr παρουσιάζει το δεκάλογο της Ευτυχίας…

10. Μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν για σένα αυτό που δεν κάνεις ο ίδιος για τον εαυτό σου

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορείς τους γύρω σου, επειδή δε σε σέβονται, δε σε αγαπούν ή δεν σε καταλαβαίνουν αρκετά. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις νιώθεις έτσι, διότι ο ίδιος δεν παρέχεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο σεβασμό και περιμένεις την επιβεβαίωση από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία είναι να σταματήσεις να έχεις απαιτήσεις από τους άλλους και να φροντίσεις μόνος σου να καλύψεις τις ανάγκες σου.

9. Ψάξε για το σωστό μονοπάτι όχι για το εύκολο

Ο κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος για κάτι διαφορετικό. Είναι εξαιρετικά σύνηθες όμως οι άνθρωποι να μην εκπληρώνουν τον πραγματικό προορισμό τους, γιατί δε θεωρείται κοινωνικά αποδεκτός ή γιατί τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν είναι πολλά. Το αποτέλεσμα του “βολέματος” όμως αργά ή γρήγορα θα φανεί με τη μορφή ανίας, εσωτερικού κενού και ενός ανεκπλήρωτου συναισθήματος. Αξίζει να παλέψεις λοιπόν για αυτά που νιώθεις σωστά και όχι για όσα σε έπεισαν ότι είναι σωστά.

8. Μην προσπαθείς να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν

Κάθε φορά που προσπαθείς να αποδείξεις σε κάποιον ότι είχες δίκιο, ότι είσαι ικανός ή ότι αξίζεις την προσοχή του, πρακτικά του παραχωρείς τον έλεγχο της ζωής σου. Σταμάτα να ζεις για τους άλλους, λοιπόν, και κάνε αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή σου.

7. Μη φοβάσαι τη μοναξιά

Οι ευτυχείς άνθρωποι δε φοβούνται να είναι μόνοι. Δεν περιμένουν από τους άλλους να γεμίσουν το κενό τους και δε χρειάζονται συνεχώς αντιπερισπασμούς. Η απόλαυση του μοναχικού χρόνου είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό ωριμότητας, που η σωστή διαχείρισή του μπορεί να αποβεί εξαιρετικά παραγωγική.

6. Φρόντιζε πρώτα τον εαυτό σου

Σταμάτα να παριστάνεις τον μάρτυρα και μην παραμελείς ποτέ τον εαυτό σου για χάρη των άλλων. Προσπάθησε να είσαι πάντα η καλύτερή σου εκδοχή και προστάτευσε την ψυχική σου ηρεμία θέτοντας υγιή όρια.

5. Πραγματοποίησε τους στόχους σου

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όταν ψάχνεις να αγοράσεις κάτι συγκεκριμένο αρχίζεις και το παρατηρείς παντού; Το ίδιο συμβαίνει και με τους προσωπικούς στόχους. Όταν θέτεις έναν, τότε μόνο αρχίζεις να βλέπεις γύρω σου τις ευκαιρίες.

4. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου και αποδέξου τις δυσλειτουργίες του

Σταμάτα να πολεμάς τους ξένους δαίμονες και προσπάθησε να αντιμετωπίζεις τους δικούς σου. Τα φορτία που κουβαλάς είναι καλό να τα αφήσεις πίσω σου, αν θες κάποια στιγμή να εξελιχθείς και να ωριμάσεις. Ο χειρότερος εχθρός σου είναι ο εαυτός σου, καθώς είναι ο μόνος που βάζει εμπόδια στη διαδρομή.

3. Κάνε κάτι που αγαπάς και προσπάθησε να πετύχεις σε αυτό

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας από το να στήνεις τη ζωή σου γύρω από κάτι που αγαπάς πραγματικά. Μόνο τότε οι θυσίες που κάνεις για την επίτευξη του σκοπού σου αξίζουν τον κόπο και μπορείς να τις αντέξεις ευκολότερα.

2. Μη ζητάς βοήθεια από τους άλλους, χωρίς να έχεις δράσει πρώτα εσύ

Αν ανήκεις στην κατηγορία των αναβλητικών ανθρώπων που αδυνατούν να δράσουν, αλλά περιμένουν από τους άλλους βοήθεια, ήρθε η ώρα να σταματήσεις. Δυστυχώς αυτό που καθορίζει κάποιον είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, οπότε είναι σχεδόν απίθανο κάποιος να σου δώσει και τη δέουσα προσοχή. Άρχισε λοιπόν να δρας και θα έρθει και η βοήθεια.

1. Κατανόησε ότι ευτυχία είναι η ταύτιση του Θέλω, του Μπορώ και του Οφείλω

Σπανίως στο μέσο άτομο αυτές οι 3 κατευθυντήριες γραμμές ταυτίζονται. Τα πράγματα που θέλεις συνήθως μπορεί να είναι αντίθετα με αυτά που θεωρείς ότι οφείλεις. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πρέπει να κάνεις για να ευτυχίσεις είναι να δώσεις τον εαυτό σου την ευκαιρία να αναπτυχθεί όσο το δυνατό περισσότερο και όλα τα υπόλοιπα ας ακολουθήσουν.

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα