top10: Τα ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο

Γεγονότα που επηρεάζουν τον ρου της ιστορίας λαμβάνουν χώρα σίγουρα στα πλαίσια ενός αιώνα. Στην παρούσα φάση, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από αυτά, καθώς η πανδημία ανέτρεψε όλες τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποια όμως είναι τα γεγονότα “σταθμοί” που άλλαξαν τον κόσμο που γνωρίζαμε και αποτέλεσαν ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία; Δες στη συνέχεια τα 10 κορυφαία ιστορικά γεγονότα που όλοι θυμόμαστε ή συνηθίζουμε να διαβάζουμε ακόμα κι αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια.

10. Δίδυμοι πύργοι

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.977 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

9. Το τείχος του Βερολίνου

Μετά την ήττα των Ναζί, το 1945, οι σύμμαχοι, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, προχώρησαν στον διαχωρισμό της Γερμανίας σε διοικητικές ζώνες. Η περιοχή που επρόκειτο να εξελιχθεί σε Ανατολικό Βερολίνο, ελεγχόταν από τους Σοβιετικούς. Αρχικά, οι Γερμανοί μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των τομέων, όμως, με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου άρχισαν να επιβάλλονται περιορισμοί. Τα σημεία ελέγχου, αντικαταστάθηκαν από φράχτες με συρματόπλεγμα. Το 1961 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του 155 χιλιομέτρων τείχους, που επρόκειτο να χωρίσει την πόλη για τα επόμενα 30 χρόνια.

8. Η δολοφονία του Κένεντι 

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας. Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Μόνο μία αξιόπιστη μαρτυρία υπάρχει για το γεγονός: μία ερασιτεχνική ταινία διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ

7. Η προεδρία του Μάο Τσε Τουνγκ

Το 1966 ο Μάο κήρυξε την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης, η οποία διήρκεσε έως και τον θάνατό του, το 1976. Η Πολιτιστική Επανάσταση βύθισε την Κίνα στο χάος. Εκδιώχθηκαν πολλοί διανοούμενοι, αλλά και πάλαι ποτέ στενοί συνεργάτες του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Λιου Σάοτσι, δεύτερο τότε στην κομματική ιεραρχία, ο οποίος πέθανε φυλακισμένος και στην εξαθλίωση το 1969.

6. Η ανεξαρτησία της Ινδίας

Η ανεξαρτησία της Ινδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το 1947. Η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε μετά το κίνημα ανεξαρτησίας, γνωστό για τη σε μεγάλο βαθμό μη βίαιη αντίσταση και την κοινωνική αναταραχή. Ηγέτης του κινήματος ήταν το Κόμμα του Κογκρέσου. Η ανεξαρτησία συνέπεσε με την διαίρεση της Ινδίας, σύμφωνα με την οποία οι Βρετανικές Ινδίες διχοτομήθηκαν στα ντομίνιον (κτήσεις) της Ινδίας και του Πακιστάν. Η διαίρεση βασίστηκε στην επικρατούσα θρησκεία της κάθε περιοχής και συνοδεύθηκε με βίαιες διαδηλώσεις και πολλούς θανάτους. Περίπου 15 εκατομμύρια άτομα μετανάστευσαν λόγω θρησκευτικής βίας

5. Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί ένα από τα τραγικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα που σφράγισαν, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, την νίκη των συμμάχων κατά του Άξονα. Η χρήση αυτού του όπλου θεωρήθηκε απαραίτητη για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς όπως υποστήριξαν οι Αμερικανοί που ήθελαν την άμεση και άνευ όρων παράδοση των Ιαπώνων.

4. Περλ Χάρμπορ

Η Ιαπωνική αεροπορική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. Η επίθεση εξαπολύθηκε από την πολεμική αεροπορία του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού εναντίον του Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, που βρισκόταν αγκυροβολημένος εκεί, επιφέροντας τεράστιες απώλειες στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό έθεσε τέλος στη μέχρι τότε εσωστρέφεια και ουδετερότητα των ΗΠΑ, που ήταν και η επικρατέστερη θέση της αμερικανικής κοινής γνώμης, οδηγώντας τη χώρα στην ενεργό εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

3. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διήρκεσε από το 1939 έως το 1945. Σε αυτόν ενεπλάκη η πλειονότητα των κρατών του τότε κόσμου, δημιουργώντας τελικά δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) και τις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

2. Ρωσική Επανάσταση

Η Ρωσική Επανάσταση ήταν σειρά από ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία κατά το έτος 1917 και σφράγισαν όχι μόνο την ιστορική πορεία της χώρας αυτής, αλλά επηρέασαν καθοριστικά ολόκληρη τη νεότερη παγκόσμια ιστορία. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας.

1. Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918. Στην ουσία ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο, η επέκτασή της ωστόσο και στην περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων -με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών-, της προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκοσμίου.

ΠΗΓΗ: biographyonline

Η γνώμη σας μετράει
1Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα