Top5: Τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο

Τα αθλήματα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή σε όλο τον πλανήτη. Είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος την κορυφαία δεκάδα. Μια μεγάλη ποικιλία από κριτήρια έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να αναδειχθούν τα αθλήματα που προτιμά ο κόσμος, όπως τα έσοδα από τα εισιτήρια ή η δημοτικότητα των τηλεοπτικών αναμεταδόσεων. Παρόλα αυτά, κάποια sports αναπτύχθηκαν ραγδαία παγκοσμίως, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στις ζωές των αθλητών αλλά και του κοινού που τα παρακολουθεί. Δες στη συνέχεια τα 10 δημοφιλέστερα αθλήματα, σύμφωνα με το sportsvenue-technology.

1.Ποδόσφαιρο

Κατέχει την πρώτη θέση για ευνόητους λόγους. Έχει τους περισσότερους θανατικούς οπαδούς από οποιοδήποτε άλλο άθλημα και παίζεται σε 208 χώρες. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλωτσούν μία μπάλα, όπως στην αρχαία Ελλάδα. Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου βασίζονται στις προσπάθειες που έγιναν στα μέσα του 19ου αιώνα για τυποποίηση των ποικίλων μορφών του ποδοσφαίρου που παιζόταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία χρονολογείται τουλάχιστον από τον όγδοο αιώνα.

2. Κρίκετ

Υπολογίζεται ότι οι φαν ανέρχονται σε 2 με δισεκατομμύρια, καθώς το κρίκετ είναι πολύ δημοφιλές στην Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν και την Αυστραλία. Πιστεύεται ότι ήταν αρχικά παιδικό παιχνίδι το οποίο αργότερα έγινε και υπόθεση ενήλικων. Η πρώτη αναφορά σε αγώνα μεταξύ κοινοτήτων τοποθετείται περίπου στα 1610.

3. Χόκεϋ επί χόρτου

Μπορεί στην Ελλάδα να μην ασχολούμαστε σχεδόν καθόλου με το άθλημα, αλλά αποτελεί εθνικό σπορ σε πολλές χώρες. Είναι από τα παλαιότερα αθλήματα, αν και τα χαρακτηριστικά του διαμορφώθηκαν σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων. Το χόκεϊ επί χόρτου είναι άθλημα που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα μεγάλα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα, αλλά και σε κλειστές αίθουσες σάλας. Οι ομάδες αποτελούνται για το “outdoor” από 11 παίχτες η κάθε μία και στο “indoor” από 6 παίχτες. Κάθε αθλητής κρατάει ένα μπαστούνι το οποίο είναι καμπυλωτό από τη μία μεριά και από την άλλη επίπεδο. Με τη μεριά του μπαστουνιού την επίπεδη επιτρέπεται να χειρίζεσαι μια μικρή μπάλα κατασκευασμένη από καουτσούκ και άμμο στο εσωτερικό της.

4. Τένις

Πρόκειται για ένα άθλημα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα με οπαδούς που υπολογίζονται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο. Λένε ότι τα χρόνια του Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις. Η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856 όταν οι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pallelleota.

5. Βόλεϊ 

Αποτελεί ένα απλό παιχνίδι, με ελάχιστο εξοπλισμό και λίγους κανόνες. Το μόνο που απαιτεί είναι μια μπάλα και ένα δίχτυ. Το βόλεϊ επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στο παράρτημα της ΧΑΝ (YMCA) του Χόουλιοκ, στην πολιτεία Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομαδικό παιχνίδι κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, επινόησε το βόλεϊ. Αρχικά ονόμασε το παιχνίδι μιντονέτ. Το όνομα βόλεϊ δόθηκε λίγο αργότερα, έπειτα από έναν αγώνα επίδειξης.

Η γνώμη σας μετράει
0Μου αρέσει0Το αγαπώ0Αστείο0Τραγικό0Αντίο για πάντα